به نحو مطلوبی جلوی اتفاقهای غیرقابل جبران را گرفت تا در آینده سبب اتفاقهای بزرگتر نشود.
وی با اشاره به اینکه روشهای مختلف برای بیان خشم وجود دارد، تصریح کرد: یکی از این روشها پرخاشگری در مواقع عصبانیت است و روش دیگر دور ریختن خشم است که یکی از جالبترین روشهای بروز خشم شناخته شده است و در این راستا میتوان همچون حضرت موسی کاظم (ع) که به فرو برنده خشم معروف هستند در مواقع عصبانیت تغییر موضع دهیم یعنی خشم را با عامل مهمتری کنترل کنیم.
اینجامعهشناس با اشاره به اینکه انسانها دو گروه هستند یکی خودمحور و دیگری خدامحور، ادامه داد: عامل مهم کنترل خشم ایمان به خدا و احساس حضور خداوند در زندگی فردی و اجتماعی است و در این راستا انسانهای خودمحور در لحظه عصبانیت از همه خط قرمزها عبور میکنند و این بدان معنی است که شخص به غیر خود ارزشی بر دیگران قائل نیست و خود را در درجه بسیار مهمی در نظر میگیرد.
وی اظهار کرد: امام موسی کاظم (ع) در سالی که امامت امت را برعهده داشتهاند با توجه به خلافت زمان خود در شرایط سختی به سر میبردند اما در مواجهه با مشکلات خشم خود را فرو میبردند چرا که انسانهای خودمحور براساس تمایل خود رفتار میکنند ولی انسانهای خدامحور براساس فرمان الهی رفتار میکنند.
افراسیابپور با اشاره به اینکه هر انسانی میتواند رفتار خود را کنترل کند، بیان کرد: در گام اول هر شخصی باید از خودسازی خود شروع کند و در این راستا میتواند در زمان خشم رفتارهایی را که باعث خروج از خط قرمزهایی شود را انجام ندهد، برای مثال وقتی عصبانی میشود صدای خود را بلند نکند چرا که با این اقدام رفتارهای نادرست بعدی بروز نخواهد کرد و این در حالی است که در مورد مشاهده شدن مشکلات با آرامش بهتری حل شدهاند.
وی تأکید کرد: در دین اسلام برای آرام شدن شخص عصبانی گفتن صلوات امر شده است و این کار در افراد باعث خارج شدن از فضای فکری که سبب این عصبانیت شده است میشود و بعضی از جامعهشناسان معتقدند در زمان عصبانیت سکوت و یا شمردن اعداد از ۱ تا ۱۰۰ بالعکس یکی از سودمندترین روشهای فروکش کردن خشم است.
اینجامعهشناس با اشاره به اینکه روشهای زیادی در کنترل عصبانیت وجود دارد، متذکر شد: فرد میتواند با منحرف کردن حواس خود به موضوعی دیگر، ترک محل وقوع عصبانیت که تأثیری منفی در ذهن و اخلاق میگذارد و یا نرمش کردن در خارج از محیط و نفس عمیق کشیدن و دور شدن از موضوع اصلی خشم خود را کنترل کند که در بیشتر مواقع نتیجه خوبی داده است.
وی یادآور شد: خشم انواع مختلفی دارد ولی مهمترین نوع خشم، خشم اکتسابی از طریق خانواده است که فرد این رفتار را از نوع برخورد خانواده و اطرافیان ارث برده است و از نظر جامعهشناسان ابراز درست خشم بسیار مهم است و باید به این نکته توجه داشت که نباید خشم را حفظ کرد، بلکه باید آن را به درستی بیان کرد.
افراسیابپور با اشاره به اینکه درددل کردن یکی از راهکارهای درست ابزار خشم است، گفت: در زمان عصبانیت میتوانیم با همکاری و با شخصی که فرد را درک میکند مشورت و درددل کرد و آن شخص میتواند فرد را در راستای انجام کارها به نحو مطلوب راهنمایی کند و در آرام کردن و راه حل دادن به وی تأثیر بسیار خوبی داشته باشد.
وی در ادامه اضافه کرد: در اغلب موارد چون ضعف مطالعه، جهانبینی کم و بینش سطحی داریم فرد مقابل را بدون اطمینان مؤاخذه میکنیم و غافل از اینکه سبب مشکل ایجاد شده شخص مقابل نیست چرا که با رفتار منطقی در مقابل حوادث ایجاد شده میتوانیم آنها را به نحو مطلوبی حل کنیم.
نظرات شما عزیزان: